Milyen legyen a ház színe?

Baumit nyitokep

 

Amikor építkezéskor, felújításkor színt választunk, nem is gondolunk arra, hogy a homlokzat színe árulkodik egyéniségünkről: visszahúzódóak vagy nyitottak vagyunk, hogyan alkalmazkodunk környezetünkhöz, milyen a habitusunk.

A színválasztásban a színek jelentéstartalmával, trendismertetővel, inspirációkkal segít a baumitlife.com, amely Európa egyik legszélesebb homlokzati vakolat és homlokzatfesték palettáját, a Baumit Life 888 színét mutatja be.

 

Lássunk néhány trendet és színharmóniát!

 

Baumit 2

 

Terrakotta

 

A terrakotta vöröses, középbarna szín. A barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, természetes és barátságos. A barnának ez a kellemes árnyalata kiemeli a homlokzat természetességét. A bézs és a sötétbarna színek jó kombinációi lehetnek a terrakottának, és saját halványabb árnyalataival is jól mutat.

 

Égkék


Az égszínkék világos, középkék szín. Derűt és hűvösséget is jelképez. A kék homlokzatok hidegebbnek és tágasabbnak tűnnek, mint a szomszédos épületek. Az égszínkék is jól illik azokhoz a természetes színekhez, amelyek harmonikusak a kék többi árnyalatával. Vakolt felületen a szürkésebb kékek melegebbnek hatnak, az ilyen pasztell árnyalatok alkalmasak túl nagy építészeti tömegek könnyítésére, feloldására is az ég színében.

 

Baumit3

 

Tavaszi fű

 

A fűzöld természetes benyomást kelt, jól illik más természetes színekhez kiváltképp, a földbarna és a meleg színekhez. Barátságos, nyitott és lezser épületet szeretne? A természet nyelvén a zöld a harmóniát, a nyugalmat és az önbizalmat jelenti. Vakolaton, nagy felületen csak a pasztell és szürkésebb árnyalat szép, tagoló elemként intenzívebb is lehet.

 

Tejeskávé

 

A tejeskávészín is a természetes árnyalatok csoportjába tartozik. A homlokzat nagyobb felületén is használhatjuk. Több színnel jól harmonizál. A tejeskávé világosbarna szín, így a barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, barátságos és nagyon természetes, de visszahúzódó benyomást kelt. A tejeskávé-színre festett homlokzat a hozzá illő kiegészítő részletekkel lágy és harmonikus külsőt ad az épületnek.

 

Baumit 4

 

Vanília

 

A vaníliasárga a sárga világos és meleg változata. Már a nevével is érzelmet kelt, a vanília színű homlokzatra pillantva olyan, mintha kisütne a Nap. Ezt a színt komor és komoly árnyalatok világosabbá tételére használják, mivel képes barátságosabbá és hangulatosabbá varázsolni a visszafogottabb tónusokat.

 

Fahéj

 

A fahéj színe a barna melegebb, narancsosabb változata. A barna tulajdonságaival rendelkezik: földszín, természetes. Olyan barátságos és hívogató, mint egy csésze forró kávé fahéjjal a tetején. Intenzív és karakteresen sötét szín, ezért eltérő, vagy hasonló pasztell hatású színnel kell kiegyensúlyozni. Ezek a kiegyensúlyozó színek világos, semleges és meleg tónusok legyenek, de a szürkés hidegebb színekkel is szép.

 

Tanácsok színválasztáshoz:

 

  • Az ellentétek vonzzák egymást: a meleg és hideg színek használata esetén is igaz ez a mondás, szépen mutat egymás mellett a meleg vörös és a hideg kék.
  • A túl magasnak ható épület vízszintes tagolással barátságosabbá tehető. Tetszetős a komplementer (a színskálán szemben található) színek használata, de csak különböző arányban. A lábazathoz közeli részen legyenek a sötétebb színek, felfelé a világosabbak.
  • Szép, ha az egyik szín nagyobb, a másik jóval kisebb területen van. A nyílászárók körül, az épületrészek (beugrók, erkélyek) kiemeléséhez bátran alkalmazzon a fő színtől erősen eltérő árnyalatokat.


Homlokzatszín-választó site


Az épület színét nem változtathatjuk meg olyan gyakran, mint a nappali faláét, ezért mielőtt döntenénk, érdemes megismerkedni a színek jelentéstartalmával és pszichológiájával, a stílusokhoz illő színharmóniákkal. Inspirációt kaphatunk a természet színeiből is a Baumit Life homlokzati színpalettájának segítségével.