JÓ KÉMÉNNYEL BÁRKI SPÓROLHAT A FŰTÉSEN

Minden tizedik háztartásban van cserépkályha vagy kandalló

 

Bár Magyarországon a gázfűtés dominál, a családi otthon melege iránti vágy, továbbá gazdaságossága okán is úgy tűnik, reneszánszát éli a fával való fűtés: minden tizedik háztartásban van kandalló, de ugyanennyi a cserépkályha tulajdonosok aránya is. A fafűtés költséghatékony és egyben biztonságos is akkor lehet, ha a kémény is kifogástalanul működik. Ráadásul a fával fűtő háztartások minden szempontból függetlenek az energiaszolgáltatóktól.

 

  „Pénztárcabarát és biztonságos megoldást jelenthet a fával való fűtés még a kandalló vagy cserépkályha megépítéséhez szükséges magasabb induló költségek ellenére is, ha a kémény kifogástalanul működik” – állítja Illés Péter építész, a Schiedel Kéménygyár Kft. szaktanácsadója. „A kandalló és cserépkályha sugárzó fűtőfelületek, tehát nem csupán a levegőt melegítik, ezért alacsonyabb szobahőmérséklet mellett is jobb hőérzetet biztosítanak." - teszi hozzá a szakember. 

 

A fafűtéses berendezések kéményei esetében kiemelten fontos a minőségi anyagok használata. „Ezeknek a felépítményeknek extra nagy terhelést is bírniuk kell, hiszen a kémény minden egyes begyújtáskor erőteljes hőterhelés alá kerül, ami például falazott kémény esetén a téglákat összefogó habarcs megrepedezését okozhatja, így megszüntetve annak füsttömörségét és csökkentve a füstelvezetés hatásfokát” – hívja fel a figyelmet Illés Péter hozzátéve, hogy „ez a probléma kevésbé jelenik meg a tartósságát jellemzően 30 éves garanciával is biztosított előre gyártott elemes kéménynél”.

 

 

„Egy kilogramm fa elégésekor egy liternyi, egy köbméter gáz elégésekor pedig 1,5 liter víz csapódik ki. Kéményünket ettől a nedvességtől úgy védhetjük, hogy a nedvességgel szemben ellenálló kéményt építünk be és a tüzeléshez csak teljesen száraz fát használunk” – tanácsolja az építész. Az újabban nagyon heves esőzések révén a kéménybe kívülről beáramló nedvesség ellen hatékony védelmet jelenthet az ún. esővédő sapka. A kéményben keletkező, illetve kívülről beáramló nedvesség nem megfelelő kezelésének jelei lehetnek a kátrányosodás, átázott falak és kellemetlen szag. 

 

 

A fűtési rendszer szerves részét alkotó kémény működési hatásfoka javítható azáltal, ha a ház falához hasonlóan, a tetőn túli, szabadon álló felépítményt is szigeteljük. „A szigetelés fokozza a kémény hőtartását és időtállóságát, hiszen segítségével ritkábban van szükség a természeti viszontagságok és az idő múlása miatt megrepedezett vakolat felújítására. Mivel a kémény a tetőn helyezkedik el, a vakolat esetleges hiányosságai állandóan szem előtt vannak, viszont a tetőn elvégzendő munka veszélyes lehet, sokszor szakembert igényel, ezért komoly nyűgöt jelenthet minden tulajdonosnak” – jelzi az építész.

 

A fafűtésnek van még egy járulékos előnye: az energiafüggetlenség. A kandallóval, vagy cserépkályhával rendelkező háztartások nem függnek az áramkimaradástól és az energiaár-emelkedéstől, ugyanakkor e fűtőtestekkel bármikor és gyorsan megteremthető a családi otthon melege akár egy hűvösebb nyári napon is, amikor például a távhőszolgáltatók nem szolgáltatnak.

 

 

Beépítési tanácsok

  • Először pontosítsuk a tüzelőberendezés típusát, és ennek figyelembe vételével válasszunk kéményt. Fontos a tüzelőberendezés teljesítményadata, és az hogy milyen tüzelőanyaggal üzemel (pl. 12 kW-os vagy nagyobb, fával, pellettel, biomasszával fűtünk-e majd stb.).
  • Már a tervezéskor érdemes tisztázni, milyen berendezés kerül majd rákötésre – mert pl. cserépkályha esetében számolni kell az erős kondenzátum képződéssel. Ebben az esetben tanácsos annak elvezetéséről gondoskodni, amit ha a csatornahálózat segítségével szeretnénk megoldani, akkor persze egyeztetni és engedélyeztetni kell a helyi vízművekkel is, ugyanúgy ahogy pl. az esővíz csatornába való bekötését is.
  • Az építésnél fokozottan kell figyelni arra, hogy a kéményláb függőleges legyen, mert ez később már nem lesz javítható.
  • A kazán vagy kályha bekötési magasságát és irányát már az építés előtt tisztázni kell. A gépésztervezőtől minden szükséges adatot be tudunk szerezni.
  • A kéménycsonk és a kazánbekötő cső között minimálisan 1 cm-es hézagot hagyni kell – ez a hőtágulás miatt fontos, hiszen hő hatására a kályha fém füstelvezető csöve jobban kitágul, mint a kerámiacső csonkja, vagy más anyag. Ha a kéménycsonk és a bekötő cső között nincs hézag, túlzott felmelegedéskor a kerámiacső elrepedhet!
  • A födém – és tetőáttörésnél előírásszerűen meg kell tartani az éghető építőanyagoktól való biztonsági távolságot. Látható tetőszékeknél ajánljuk a kéménytámasztó szerkezet beépítését.
  • A kéménytorkolatnál az építési utasítás szerint helyezzük el a torkolati kúpot és a fedlapot, és ha a kémény épületen kívül eső, szabadon álló szakasza másfél méternél nagyobb, akkor a Schiedel megerősítő készlet beépítésével biztosítsuk a kémény stabilitását.

 

A kémény a falazathoz hasonlóan a ház olyan alapeleme, melyet a későbbiekben már nem lehet kicserélni, fontos tehát hogy körültekintően, szakemberekkel egyeztetve, energetikai és biztonsági szempontokat szem előtt tartva válasszuk meg leendő otthonunk kéményét!

 

MINDEN KÉMÉNY SZERETNE EGY KICSIT SCHIEDEL LENNI…

 

Építkezés, felújítás előtt áll? Kazáncserét, kandalló beépítést tervez?
Önnek ajánljuk a kéménykonfigurátorunkat! http://schiedelkonfigurator.hu/konfigurator/

Bizonytalan és további kérdései vannak? Tegye fel nekünk személyesen vagy online! http://www.schiedel.hu/kapcsolat

 

Schiedel Kéménygyár Kft.

8200 Veszprém, Kistó u. 12.
T: 88 576 700
F: 88 576 704
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
www.schiedel.hu