Építkezzen egészségtudatosan!

Baumit1 csalad

 

Ahogy az élet minden területén igyekszünk olyan anyagokat és eljárásokat választani, amelyek kevésbé terhelik az egészségünket, új házunk építésénél vagy a régi felújításánál is sokan szeretnénk gondot fordítani az egészségtudatosságra. Öt jó tanácsot gyűjtöttünk össze ahhoz, mire ügyeljenek a cél érdekében.

 

1. Megfelelő anyag és technológia választása

Az építészet és az építőipar számos természetes anyagot használ az öko- és bioépítészet megvalósítása érdekében. Az egészséges otthon iránti vágyunk beteljesítésekor azonban érdemes nagyon figyelmesnek és kritikusnak lennünk. A bio építőanyagoknak ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelniük, mint a hagyományosaknak. Az épület stabilitása, a vizesedés megakadályozása, az időjárás viszontagságainak való ellenállás és nem utolsó sorban a tűzvédelmi követelmények szem előtt tartása fontosabbak, mint az alternatív módszerek ígéretei. Ezért csak olyan technológiát válasszunk, amelyet független építőipari intézetek bevizsgáltak és minősítettek, valamint gyártói rendszergaranciával rendelkeznek. Baumit2 rendszergarancia

2. Építési nedvesség és pára

 

Érthető, hogy a családok mielőbb szeretnének beköltözni új házukba, ugyanakkor a nem megfelelően kiszellőzött és kiszáradt épületben nem kellemes és akár egészségtelen is lehet a levegő. Normál beltéri levegőnek mondható a 40-60 százalékos páratartalom, de ez egy új házban sokkal nagyobb lehet. Ennek oka a falakban, aljzatban, burkolatokban maradó építési nedvesség. A legegyszerűbb módszer a ház folyamatos átszellőztetése, ami részben az említett időszűke, másrészt a tökéletesen záródó nyílászárók miatt nehézkes. Bár a párának csak 3-5 százaléka távozik az épület falain keresztül, ez sem elhanyagolható mennyiség, vagyis fontos, hogy a falakban rekedt építési nedvesség a homlokzaton keresztül el tudjon távozni. A Baumit ehhez egy kifelé nyitott hőszigetelő rendszert fejlesztett ki, ez a Baumit open. A rendszerben a hőszigetelő lemezek perforáltak, így a pára szinte akadálytalanul tud kifelé haladni a hőszigetelésen keresztül. A többi elem (ragasztó, alapozó, színezett vékonyvakolat) is kiváló páraáteresztő tulajdonságú. A Baumit open ezen kívül megoldás a folyamatos páradiffúzióra akkor is, ha az építési nedvesség már eltávozott a falakból.

 

Baumit3 belso ter

 

3. Minél hatékonyabb a szigetelés, annál kisebb az energiafogyasztás…

 

… és annál egészségesebb a család. A homlokzati hőszigetelés megtervezésekor az energetikai teljesítmény is fő szempont. Minél vastagabb a hőszigetelő lemez, annál jobban védi az épületet a hidegtől. Az az ideális, ha a határoló falak belső hőmérséklete télen csak 1-1,5 fokkal hidegebb, mint a beltéri levegő. Ez a hőérzet szempontjából szükséges, illetve az is jó, ha nem fűtjük túl a lakást, mert az ideális 21-22 fokos levegőben sokkal aktívabbak vagyunk, mint 25-26 fokban.

 

Baumit7 abra j

Nagyon fontos a kivitelezés minősége. Ha a hőszigetelő rendszert a műszaki előírásoknak megfelelően, szakemberek készítik el, mindazoknak az anyagoknak a felhasználásával, amit a gyártó javasol, akkor nem képződnek hőhidak, nem alakul ki egészségre ártalmas penészesedés az egyes falszakaszokon. Egyre fontosabb szerepet kap a homlokzati hőszigetelés nyáron, a klímaváltozás miatti gyakori hőségben. Nem csak a légkondicionáló folyamatos használata a megoldás.

 

Ha a hőszigetelő rendszer kellően vastag, védi az épületet a felmelegedéstől, így rövidebb ideig, csökkentett fokozaton kell hűtenünk a lakást. Az állandó hideglevegő befúvást sokan nem szeretik, mert mozgásszervi, légúti megbetegedést okozhat, a szellőztetés hiánya miatt pedig egy idő után nem kellemes a levegő. Hatékony módszer az éjszakai, hajnali alapos átszellőztetés, melyhez egy egyszerű ventilátor is elég lehet.

 

Baumit4 baratsagos haz

 

4. Belső klíma és klímatermékek

 

A belső falak vakolására, glettelésére és festésére is célszerű olyan termékeket választani, amelyek páraáteresztő- és tároló tulajdonságuk miatt kellemes lakóklímát tesznek lehetővé. A Baumit klímatermékei közül a természetes – mész – alapanyagú vakolatok és glettanyagok, valamit az osztrák környezetvédelmi minisztérium által öko-díjjal elismert Baumit KlimaFarbe fehér beltéri festék használatával egy lépést tehetünk az egészséges otthon építése felé.

Baumit3A Baumit3B

 

5. Régi épületek még egészségesebben

 

Természetesnek, jó hőszigetelőnek és páraszabályzónak tartják a régi épületeket, és úgy gondolják, felújításukkor nincs szükség homlokzati hőszigetelő rendszerre. Pedig a vályog és főleg a vegyes falazatú épületek is jelentenek kockázatot. A gond abból eredhet, hogy a vályogból, kőből és téglából épített falszerkezetek különböző hőszigetelő és páraáteresztő képességűek, ezért az illesztéseknél hőhidak illetve páratechnikai problémák jelentkezhetnek. Ennek kiegyenlítésére javasolt a Baumit open hőszigetelő rendszer, amely megszünteti ezeket a különbségeket. Előnye még, hogy a ház falainak egyenetlenségeit is korrigálni lehet vele, szép, sík felületet lehet létrehozni. A hőszigetelő rendszer védi is a falat a csapadéktól, amit vályogfalak esetében a népi építészetben évenkénti meszeléssel próbáltak elérni.

 

Baumit5 muemlek