Házaink színes világa

Miért is lenne házunk színe ugyanolyan, mint a szomszédé, ha 888 árnyalat közül választhatunk? Íme 5 jó tanács ahhoz, hogyan válasszuk ki a homlokzat színeit.

 

Baumit nyitokep

 

1. Használjon színtervező programot! Fotózza le most épülő, felújítandó házát, vagy szkennelje be a tervrajzot, ezt töltse fel a baumitlife.com honlapon található Color Designer Pro programba és indulhat a játékos tervezgetés (Internet Explorer használata javasolt). Példánkban bemutatunk egy épületet, amelynek az alapszíne fehér, és csak az egyes épületelemeket emeltünk ki más-más színnel. Mintha nem is ugyanaz a ház lenne!

 

2A Baumit 2B Baumit
2C Baumit 2D Baumit

 

2. Nyugodtan válasszon intenzív színeket! Ha élénk, sötétebb tónusú színt szeretne, válasszon cool pigmentet tartalmazó színezett vékonyvakolatot vagy homlokzatfestéket! Ezek a napsugárzás nem látható tartományának nagy részét visszaverik, ezáltal csökken a felület felmelegedése és az intenzív árnyalat is tartósabb lesz. (Ehhez a különleges épülethez hasonló lehet az Ön háza is, ha a Baumit Style 0371-es árnyalatát választja.)

 

3 Baumi barna haz

 

4A Baumit abra   4B Baumit abra
Első képünkön jól látható, hogyan hatol át a napsugárzás a vakolaton hagyományos pigmentáció esetén. 1. hagyományos szerkezetű pigmentek 2. napsugárzás 3. falba vezetett sugárzás.   Második képünk a cool pigmentek reflexiós hatását mutatja be, a napsugárzás hője nem jut el a hőszigetelő lemezhez, illetve a falhoz. 1. cool pigmentek (fekete) 2. hagyományos pigmentek 3. napsugárzás 4. visszavert sugarak.

 

3. Sajátítson el néhány trükköt, amivel feldobhatja az épületet!

 

  • A homlokzat színe harmonizáljon a tetővel.
  • Lapos tetős épületen jó, ha tagolatlan, 2-3 teljesen különböző színt használ.
  • Sok nyílászáró és több épületrész esetén egy fő- és egy kiegészítő színt válasszon.
  • Tetszetős a komplementer (a színskálán szemben található) színek használata, de csak különböző arányban. Szép, ha az egyik szín nagyobb a másik jóval kisebb területen található.
  • A lábazathoz közeli részen legyenek a sötétebb színek, felfelé a világosabbak.
  • Szép, ha a nagyobb tömegek halványabbak, a kis kiugrók sötétebbek.
  • Az ablak- és ajtókeretek a homlokzat színétől elütőek, de sokkal halványabbak legyenek.
  • Belógó épületrészek (pl. erkély) alja legyen világos, hogy az alatta lévő belső terekbe minél több fény jusson.
  • Túl magasnak ható épület vízszintes tagolással barátságosabbá tehető.
  • A bejárati részek, nyílászárók színekkel történő kiemelése karakteressé teszi a házat.

 

5 Baumit par

 

4. Próbálja ki a színt!
A homlokzat árnyalatának kiválasztása hosszú távra szóló döntés, ezért szánjon egy kis időt és egy szerényebb összeget arra, hogy színmintá(ka)t rendel. A különböző színekből egy-egy csíkot hordjon fel a homlokzatra, lehetőleg két különböző tájolású oldalra. Nézze meg napfényben és kicsit sötétebb fényviszonyok közt, mielőtt kiválasztja a színt. Egy másik megoldással is elvégezheti a színpróbát. Hordja fel a színmintákat egy gipszkarton vagy OBS lemezre, és ezt vigye a ház különböző oldalaira.

 

6 Baumit szinek

 

5. Milyen a trendi homlokzat?
A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi építészeti pályázaton 22 ország 252 épülete szerepelt hat kategóriában. A családi házaknál a nemzetközi trend a fehér és a szürke szín használata, sőt a fekete szín is megjelent. A fehér örök visszatérő, minimál stílusú épületeknél szinte követelmény. A szürke eddig száműzött volt, mert azt az érzetet keltette, mintha az épületet nem fejezték volna be. Most éppen az ellenkezője a divat: betonszürkére színezik a homlokzat egyes részeit, sőt nyersbeton felületeket építenek és hagynak szabadon. A beton-hatás különleges vakolattal is létrehozható. A Baumit CreativTop modellező vékonyvakolat hőszigetelő rendszerhez is alkalmazható, a felhordása pedig durva vagy finom betonhatású technikával történhet.

 

 7 Baumit szurke

Képünkön a Tóth Project Építésziroda által tervezett minimál villa is a fehér-betonszürke trendet követi. Ez az épületet a Baumit Life Challenge 66 építészeti verseny döntőjébe jutott. Nézze meg a többi épületet is!