5 okos tudnivaló a homlokzati hőszigetelésről

Új épületek homlokzati hőszigetelése és régebbi házak falainak hőtechnikai korszerűsítése előtt az építtetőnek is érdemes foglalkoznia a témával, hogy befektetése megtérüljön és hosszú távon megelégedéssel használja. Az okosan megválasztott és jól kivitelezett homlokzati hőszigetelés nemcsak az energiamegtakarítás miatt éri meg, hanem a házban élők komfortérzete, sőt egészsége is múlik rajta.

 

1a Baumit nyitokep x

 

1. Energia
Az elmúlt évek hőségriadói arra kényszerítették a lakástulajdonosokat, hogy hűtsék otthonaikat, ami azzal jár, hogy nemcsak télen, hanem nyáron is jelentős energiakiadással kell számolni. Télen az épület hőveszteségének akár negyven százaléka a falak kihűléséből is származhat, és nyáron is sok költséggel jár az átmelegedett falak hűtése. Ezért új ház építésekor vagy utólagos hőszigeteléskor okosan kell dönteni arról, hogy milyen hőszigetelő rendszert választunk. Egy hagyományos, B30-as téglából épült ház esetén, a falakon fellépő hőveszteségnek akár 80-90 százalékát is megtakaríthatjuk egy 14-16 cm-es hőszigetelő rendszerrel, így a beruházás 4-5 év alatt megtérülhet.

 

2 Baumit hoveszteseg

 

2. Terminológia
A hőszigeteléssel kapcsolatban gyakran elhangzanak ezek a kifejezések:
Hőátbocsátási tényező: Ez az U érték, mértékegysége W/m2K. Minél kisebb ez az érték, annál jobban hőszigetel a szerkezet. A külső és belső hőmérséklet különbségének, a falfelület nagyságának és a fal U értékének szorzata megadja a falon fellépő hőveszteség nagyságát wattban kifejezve.
Hővezetési tényező (λ): Az egyes építőanyagok hőszigetelő képességét írhatjuk le a hővezetési tényezővel. Ez az érték (a beépítési módtól és mérettől függetlenül) az anyag hővezetési tulajdonságát mutatja. Minél kisebb ez az érték, annál jobban szigetel az adott anyag.

 

3. Páraproblémák
A kellemes beltéri klíma fontos eleme a megfelelő páratartalom, ami 40-60 százalék közötti. A mai igényeknek megfelelően a házak gyorsan épülnek, hiszen a tulajdonosoknak minél előbb be kell költözniük. A falakban, az aljzatban és a burkolás során rengeteg nedvesség marad az épületben, hiszen a száradást nincs idő kivárni. A jól záródó ablakok miatt ez az építési nedvesség a lakótérben marad, ezért rossz levegő vagy akár penészesedés is kialakulhat. Bár a párának csak 3-5 százaléka távozik a falakon át, ez sem elhanyagolható mennyiség. A Baumit open homlokzati hőszigetelő rendszere éppen erre a problémára jelent megoldást. Ebben a polisztirol hőszigetelő lemez perforált, ezért kis résein kifelé áthalad a pára, és a rendszer többi eleme (ragasztó, vékonyvakolat) is átengedi a nedvességet. A páratechnikailag nyitott rendszerű házból így lesz egészséges otthon.

 

3 Baumit para

 

4. A hőszigetelés egy rendszer
Komoly gyártók jelentős összegeket fektetnek kutatás-fejlesztésbe, hogy olyan homlokzati hőszigetelő rendszert fejlesszenek ki, melyeknek elemei (ragasztótapasz, hőszigetelő lemez, erősítő háló, alapozó) egymással összhangban állnak. Ezeket a rendszereket a gyártók független építőipari minőségellenőrző intézetekkel engedélyeztetik. Sokat kockáztat az, aki nem gyártói hőszigetelő rendszert választ, hanem az egyes elemeket külön-külön szerzi be. Kiszámíthatatlan lesz a rendszer és le kell mondania a rendszergaranciáról, ami bizonyos termékeknél akár 25 év is lehet, probléma esetén nem tisztázható az ok és a felelősség.

 

4 Baumit hoszig rendszer

 

5. Változatos vakolatfajták
A hőszigetelő rendszer látható eleme a vakolat. Kiválasztására érdemes figyelmet fordítani, mert stílusában is illeszkednie kell az épület dizájnjához. El kell dönteni a szemcsenagyságot (az apróbb simább felületet ad, a nagyobb szemcsés pedig rusztikusat). Képünkön jól látható, hogy ugyanaz a szín miként mutat különböző vakolatokon.

5 Baumit vakolatok

 

Különleges felület alakítható ki a CreativTop modellező vékonyvakolattal például szivacsos dörzsölt technikával, fogazott fésűs felületképzéssel és utánozható vele betonhatású fal vagy márványszerű felület kül- és beltérben egyaránt.

 

6A Baumit CT 6B Baumit CT
6C Baumit CT 6D Baumit CT

 

A vékonyvakolat színének kiválasztásához használjon gyártói színtervező programot. Nagyon fontos, hogy a vékonyvakolat színét csak gyári körülmények között tudják kiváló minőségben és azonos színárnyalatban kikeverni. A megrendelt vakolatot néhány nap alatt leszállítják a gyártók.