Tanulmánytervtől a valódi házig

Hazánkban elsőként épül olyan családi ház, mely építése során szorosan együttműködik az építész, az építtető és a gyártók is.

Megszokott, hogy az építkezések során az építész és az építtetők szorosan együttműködnek – de kevés olyan esetről hallani, amikor a gyártók is beszállnak az épülő ház tökéletesítésébe és reflektálnak az építész és az építők igényeire. Az e4 koncepció keretében ennek iskolapéldájával ismerkedhetünk meg. asztal-x

e4 logo-xFontos tudni, hogy az épületenergetikai követelmények Európában egyre szigorúbbá válnak, az e4 koncepció a Wienerberger konszern megoldása ezekre ez elvárásokra. Az e4 egy olyan épületfilozófia, amely megoldást ad arra a problémára, hogyan lehet az energetikai előírásokat kielégíteni úgy, hogy ne kizárólag az energiatakarékosságra koncentráljunk, hanem valóban jól használható épületet építsünk, ami élhető, egészséges és az építési költségeket is kordában tartja.

Az elkészült tanulmánytervekből szakmai, energetikai szempontok alapján végül a Vincze László által tervezett kétszintes házra esett a választás. Az épület optimálisan egyesíti a négy e4 alapelvet, tehát energetikai aspektusból, a lakókomfort szempontjából, esztétikailag és építési költségek szempontjából is kiváló. A család kiválasztása után, a tervadaptálási fázisban elsődleges volt, hogy az építésszel, Vincze Lászlóval együttműködve az eredeti tervezési alapelvek jól érvényesüljenek a megváltozott körülményeknél is, így a ház energetikai mérlege változatlanul kiváló maradjon, ezért kerültek például nagyobb ablakok a ház déli homlokzatára.

latvany-x


Pár szóban a házról: kétszintes lesz, hiszen ez az építészeti kialakítás épületenergetikai értékeket összevetve kedvezőbb a földszintesnél. A földszinti nagy üvegezett felületeket a felső tömeg előugrása árnyékolja, előtte fedett, nyitott teraszok kötik össze a házat a kerttel. A földszinti lakótér és szülői háló jól elkülönül a felső hálószobák szintjétől. A nappali és étkező-konyha a tető ferde határoló szerkezetével záródik, vizuálisan az emeleti galériával összenyitva. A délre forduló tetőszerkezetre napkollektorok és napelemek telepíthetők. Az épület levegős hőszivattyúval működtetett felületfűtéssel és hűtéssel tervezett.

csalad-x  A leendő tulajdonosok, Réka és Ákos egy fiatal pár, akik egy újsághirdetés alapján találtak rá a pályázatra, és rögtön lecsaptak a lehetőségre, hogy övék legyen Magyarország első e4 háza. Fontos számukra, hogy az építési költségek reálisak legyenek, és azzal is tisztában vannak, hogy nem engedhetik meg maguknak azt, hogy egy átgondolatlan lépés miatt végül váratlan kiadások érjék őket. Ezért választották az e4 koncepció nyújtotta lehetőségeket. 

A www.e4haz.hu weboldalon építési blogban követhetők a kivitelezés lépései, videókkal, beépítési tanácsokkal és sok-sok egyéb hasznos anyaggal, valamint ingyenes szaktanácsadással. Napi hírek, újdonságok a www.facebook.com/e4haz Facebook oldalon.