Innovatív megoldások az energiahatékonyság szolgálatában

Az energiahatékonyság első lépése: mérés

Számos lehetőséget találunk környezetünkben – legyen szó akár munkahelyünkről, akár otthonunkról –, ahol jelentős energiamegtakarítást tudunk elérni kis odafigyeléssel anélkül, hogy kényelemérzetünk csökkenne. Az energiafelhasználás nyomon követésére akár helyiségenként is lehetőség van különböző mérők és üzemóraszámlálók felszerelésével. A Legrand EMDX3 mérőket számítógéppel összekötve folyamatosan tudjuk követni a fogyasztást, akár interneten is.

Céliane 10 colos multimédiás érintőképernyő

Így ki tudjuk szúrni azokat a fogyasztókat, amelyek túl sok áramot vesznek fel vagy amelyek sokáig, akár feleslegesen is működnek. Ezen felül a My Home rendszer kínálatában megtalálhatók energiafogyasztás kijelzésére is alkalmas érintőképernyők. A lakásban felszerelt érintőképernyő segítségével bármikor ellenőrizni tudjuk energiafogyasztásunkat, és az integrált automatizálási rendszeren keresztül akár azonnal be tudunk avatkozni a költségek csökkentése érdekében.

Céliane 3,5 colos érintőképernyő energiavezérlés módban EMDX3 multifunkciós mérőkészülék

 

A második lépés: energiahatékony eszközök alkalmazása

Már a fényforrások cseréjével is jelentős megtakarítást érhetünk el, hisz a manapság egyre népszerűbb LED világítás alkalmazásával akár 70% feletti is lehet az energiamegtakarítás. A további megtakarítási megoldások a helyi és a kis léptékű alkalmazásoktól egészen a központosított épületautomatizálási rendszerekig terjedhetnek.

Céliane fényerőszabályzó


Időzítéssel, a fényerősség intenzitásának szabályzásával vagy jelenlét érzékeléses kapcsolással, illetve ezek kombinációjával szintén jelentősen csökkenthetjük energiafelhasználásunkat. Helyileg is hatékony világításvezérlést tudunk elérni mozgásérzékelős kapcsolók, illetve érzékelők alkalmazásával, amelyek a környezeti fényviszonyokat is figyelembe véve kapcsolják fel és le a világítást. Fényerőszabályzók használatával nemcsak kellemes hangulatot tudunk teremteni környezetünkben, de a feleslegesen nagy fényerő csökkentésével jelentős megtakarítást is elérhetünk.

Legrand Master-Slave vezérelt elosztósor


Programozható időkapcsolókkal, Lexic programkapcsolókkal akár az elektromos berendezéseket és a világítást (pl. folyosói világítás, légkondicionáló, stb.) is előre meghatározott időprogram szerint tudjuk kapcsolni. Az új master-slave elosztósor esetében a vezéraljzathoz csatlakozó eszköz állapotától függ a vezérelt aljzatok áramellátása, például a DVD-lejátszó, játékkonzol, hangrendszer csak akkor kerül feszültség alá, amikor a televízió bekapcsol. Így elkerülhető a vezérelt eszközök stand by módban történő felesleges energiafogyasztása. Jelentős energiamegtakarítás érhető el, ha minden helyiségben hőmérséklet szabályzást alkalmazunk. Oda kell figyelni arra, hogy olyan hőmérsékletet állítsunk be a különböző helyiségekben, ami az ott folytatott tevékenységhez és a kellemes közérzethez szükséges. Programozott hőmérsékletszabályzással éjszaka vagy távollétünk ideje alatt takarékra állíthatjuk a fűtést, majd hazaérkezésünkkor gyors felfűtéssel tehetjük kellemessé a hőmérsékletet. Ugyanezt érhetjük el, ha a riasztó jeleivel kötjük össze fűtési rendszerünket. Az árnyékolás télen-nyáron nagy jelentőséggel bír. Míg nyáron a meleget igyekszünk kívül tartani, addig télen épp ellenkezőleg; a redőnyök korai, már sötétedéskor történő leeresztésével fűtési költséget spórolhatunk meg. Alkonykapcsoló felszerelésével mindezt automatikussá tehetjük. Az integrált épületfelügyeleti rendszerek lehetővé teszik, hogy a már sok helyen megtalálható mechanikus világításkapcsolást, független hőmérsékletszabályzást vagy redőnyvezérlést egymással összhangba hozva vezéreljük, ezáltal akár 15-30%-os mértékű megtakarítást érve el. Az intelligens rendszer beállításával elérhető, hogy a ház energetikai szempontból is minél hatékonyabban működjön. A Legrand és BTicino My Home rendszer használatával az összes funkció egyszerre vezérelhető: világítás- és redőnyvezérlés, scenáriók kezelése, energiahatékonyság, riasztórendszer, multimédiás eszközök, kaputelefon rendszer, technikai riasztók (folyadékszint-érzékelő, gázérzékelő). A Legrand Zrt. kiemelt fontosságúnak tartja a felelősségteljes, világos kommunikációt az energiatakarékos termékekről és rendszerekről, ezért katalógusaiban ikonok segítik a fogyasztók környezettudatos döntését. Az energiaárak folyamatos emelkedése előbb-utóbb mindenkit rákényszerít a leginkább hatékony, pénztárcakímélő megoldások alkalmazására. Egy-egy jelentősebb energiaár-emelés mindig lendületet ad a takarékosabb, hatékonyabb technológiák fejlődésének. Ennek megfelelően egyre több olyan készülék elérhető, amelyekkel a havi kiadások drasztikusan csökkenthetők.


www.legrand.hu