Tető, mely erős, mint a beton

Néhány mondat a betoncserépről


Bizonyára mindenki hallott már a betoncserépről és sokan azt is tudják, hogy ez napjaink egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő anyaga. Arról azonban valószínűleg kevesen tudnak, hogy a beton, mint alapanyag több ezer éves múlttal rendelkezik. Már az ókori görögök is használták az égetett mész és homok keverékét, a rómaiak pedig továbbfejlesztve ezt a technikát, a mészhabarcshoz vulkáni hamut kevertek. Ezzel az alapanyaggal készült a Rómában található Pantheon kupolája, mely a mai napig turisztikai látványosság. Később a XIX. században, Angliában és Franciaországban kezdtek újra foglalkozni a beton előállításával és az eljárás – kedvező tulajdonságai miatt – gyorsan elterjedt. Végül a folyamatos minőségi javítás és a receptek pontosításának köszönhetően tetőfedő anyagként is alkalmazhatóvá vált, és napjainkra az egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő anyag lett. A beton tetőcserepek hazánkban is évtizedek óta ismertek és használtak, nem véletlen, hogy akár 90-100 éves betoncseréptetőkkel is találkozhatunk.

Nem árt részletesen megismerni a betoncserép gyártásának alapjait ahhoz, hogy kellőképpen meggyőződjünk tartósságáról. A betoncserép kvarchomokból készül cement hozzáadásával, amely tulajdonképpen hevített, majd porrá őrölt mészkő. Az általános előítéletekkel szemben tehát a beton teljesen természetes alapanyagokból áll. A megfelelően gyártott, jó minőségű betoncserép nagy szilárdságú, általában anyagában színezett, felülete lehet érdes, homokszórt vagy sima.

A betoncserép gyártása energiafelhasználási szempontból is környezetkímélő. A folyamat során nem égetőkemencékben, hanem olyan érlelő kamrákban érik el a cserepek végső szilárdságukat, amelyekben a betonkötés kémiája miatt plusz hőmérsékletet alig, csupán megfelelő páratartalmat kell biztosítani. A tetőfedő anyagok előállításának környezeti hatásvizsgálata szerint a betoncserép-gyártás az energiafelhasználás és környezetterhelés (szén-dioxid- és kén-dioxid-kibocsátás) szempontjából a harmadik helyen áll a nád, illetve a fazsindely után, megelőzi az égetettcserép-gyártást; összesített értékét tekintve pedig a nádfedéssel azonos. Talán ideje környezetbarát anyagként gondolni a betoncserépre?

A betoncserepek tömörségüknek illetve anyagtulajdonságaiknak köszönhetően vízzárók és teljesen fagyállók. Így a káros fagyás-olvadás ciklusok nem roncsolják a szerkezetüket, illetve súlyuk ingadozása (például egy kiadós eső után) sem terheli a tető szerkezetét. A súly a másik fontos kérdés a betonból készült tetőfedő anyagoknál. Fontos tudni, hogy a statikai méretezésénél a beton tetőcserép súlya csupán 15-20%-ot tesz ki a hó, a szél vagy a fedélszék terhei mellett. A megfelelő súly előnye ugyanakkor a napjainkban egyre többször szóba kerülő viharállóság, illetve a hang- és hőcsillapítási képesség. A erős alapanyag további fontos folyománya a nagy teherbíró képesség, így a viharok, a hóteher vagy egyéb fizikai terhelés sem okoz károsodást.


Napjainkban számos olyan felületi védelmet biztosító technológiát ismerünk, amellyel a tető újszerű állapota a lehető legtovább megőrizhető. Az ép felület a mohák megtelepedését is gátolja, sőt a szennyezett levegőjű városok káros füstgázhatásainak is ellenáll. Egyes felületkezelésekkel a cserepek színvédelméről gondoskodnak, hogy a tető a lehető legtovább élénk színű maradhasson. A legmodernebb technológiáknak köszönhetően ma már szinte az üveggyártásban megszokott, rendkívül sima, finom felületi kidolgozottságú, ezáltal rendkívül ellenálló és szinte öntisztuló betoncserepekkel is találkozhatunk. A beton alapanyagában színezett, a kívánt színt oxidfestékkel kapja, ezért az egyes cserepek színe nagy felületen is homogén.

A betoncserépgyártás hazai úttörője, a Mediterrán Magyarország Kft. modern eljárásokkal készít olyan tetőcserepeket, amelyek hosszútávon megőrzik minőségüket és ellenállnak a környezeti hatásoknak. Az előállítás során használt zárt technológiának – amely az egyik legmodernebb a régióban – és az alapanyagok megfelelő arányának köszönhetően a tetőcserép nagy teherbírású, ellenáll a környezeti hatásoknak és hosszantartó védelmet biztosít. A Mediterrán tetőcserepek természetes és változatos színeiknek, illetve gondosan megválogatott alapanyagaiknak köszönhetően tökéletesen illeszkednek a környezetbe, ezzel is biztosítva a harmóniát otthonunk és tágabb lakóhelyünk között.

Mediterrán Magyarország Kft.