Burkoljunk teraszt!

TERASZ SZIGETELÉSÉNEK ÉS BURKOLÁSÁNAK TECHNOLÓGIÁJA

Burkolási munkák közül sok szempontból az egyik legösszetettebb feladat a kültéri terasz burkolása, mert a tökéletes eredményhez nem csak azzal kell tisztában lenni, hogy mit kell megcsináltatni, hanem azzal is, hogy mivel és hogyan.

A teraszok burkolásánál az egyik legfontosabb, hogy az alapfelület kellően szilárd, portól, zsírtól és más szennyeződéstől mentes legyen.

 

web_mapei_terasz_250x300.jpg   Alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Az alkalmas anyagok kiválasztásával és a megfelelően elkészített vízszigetelés az építmény élettartalmának és a használati értékének biztosításához nélkülözhetetlen. Az építmények néhány területén, mint például a teraszokon és erkélyeken, a vízterheléseken kívül összetett terhelések is jelentkeznek. E helyeken a károsító hatás együtt jelentkezik egyrészt a téli és nyári állapotok közötti hőmérsékletkülönbséggel, másrészt a napsütéstől felmelegített és a csapadék által hirtelen lehűtött feszültségkülönbözet hatásával. A terheléseket pedig el kell viselnie a terasz teljes burkolatának, azaz a szerkezetnek, a vízszigetelésnek, ragasztónak, fugázóhabarcsnak, rugalmas tömítéseknek és a burkolatnak egyaránt. Ezt úgynevezett alternatív szigeteléssel lehet megoldani.
   
  web_mapei_terasz2_250x120.jpg
     
Erre a célra a Mapei termékskálájából legalkalmasabb a kétkomponensű flexibilis Mapelastic kenhető szigetelés, amely a felülről átszivárgó csapadék továbbjutását megakadályozza Repedésáthidaló képessége alapján pedig önmagában a 0,8 mm-nél, lúgálló ÜVEGSZÖVET HÁLÓ-val erősítve az 1,5 mm-es, illetve MAPETEX SEL-lel pedig az akár 3 mm-nél szélesebb repedéses aljzatokra is felhordható. A kritikus szigetelés részeknek és csomópontoknak számító csőáttörések, negatív élek és sarkok a MAPEBAND termékcsalád elemeinek beépítésével tehetők biztonságossá.   web_mapei_terasz2_250x300.jpg
   
web_mapei_terasz_250x120.jpg  
     
web_mapei_terasz3_250x300.jpg   Gyakorlati tapasztalatok alapján, bár minden felületre tökéletesen tapad, bedolgozása akkor vezet a legjobb eredményre, ha a kezelendő aljzatra egy igen vékony kontaktréteget hordanak fel. A kontaktrétegre aztán fel lehet hordani a legalább 1 mm vastagságú első rétegét, melybe beágyazható az ÜVEGSZÖVET HÁLÓ vagy a MAPETEX SEL. 4-5 óra elteltével a második rétege is felhordható. Kedvező időjárási viszonyok mellett 24 óra múlva burkolható akár (Keraflex S1) vagy bármilyen S1-es, vagy a fölötti minőségű flexibilis csemperagasztóval.
   
  A ragasztást követő fugázás a burkolólapokkal együtt biztosítja az esztétikai megjelenést. A cementkötésű fugák Keracolor FF Flex normálkötésű, vagy Ultracolor Plus gyorskötésű fugázóhabarccsal kerülhetnek kialakításra, valamint fugázhatnak a sav- és lúgálló Kerapoxy és Kerapoxy Design + MapeGlitter műgyanta termékcsaláddal. Falcsatlakozások, dilatációs hézagok, illetve a burkolat és beépített elem csatlakozások esetén a hézagok oldalaira felhordott Primer FD alapozó után a fugaszínek színválasztékával megegyező színekben rendelkezésre álló Mapesil AC penészedésálló, rugalmas szilikonnal tölthetők ki.

(Írta: Rabb-Bene Beatrix – Mapei Kft)


támogatott megjelenés
www.mapei.hu