Amit tudni érdemes a telekkitűzésről!

Figyelem - telekkitűzés!

Az építési telek tényleges helye és mérete szintén minden esetben eltér a jogi határtól. Kivételt a nemrég kitűzött, általában lakóparki telkek jelentenek, de ezeket is érdemes legalább egy kézi méréssel ellenőrizni.

web_szerako9_250x120.jpg   A jogi határ a földhivatalban nyilvántartott sarokpontok szerinti telket jelenti. Ez a korábban lazábban kezelt telekviszonyoknak köszönhető, egyes esetekben a szomszédok önkényesen mozgatták a telek sarokpontjait jelző cövekeket, sőt magát a kerítést is. Így a vevők csak a tervezés vagy az építés időszakában szembesülnek azzal, hogy telkük az életben jóval kisebb annál, mint amit szerződés szerint megvettek. Extra esetben sem az életben meglévő, sem a tulajdoni lap szerinti, sem a helyszínrajz szerinti méret nem esik egybe.
     
A tervezők esetében ezek jelentős befolyásoló tényezők az épület elhelyezését, szélességét, a gépkocsi behajtás műszaki feltételeit illetően
Mindezeket a problémákat megelőzi, vagy orvosolhatja a geodéta (földmérő) mérnökök által készített geodéziai felmérés (helyszínrajz), mely a telek lényeges pontjait, (sarokpontok, kapuk), tereptárgyait (tereplépcső, támfal, kút, vizesakna) és növényzetét (15 cm-nél vastagabb fák, sövény, stb.) és tereplejtését (szintvonalak) ábrázolja.
Ez szolgálja a pontos mérnöki munka alapját, ezért nemcsak javasolt, de ma már kötelező tervezést megelőző munkarész, mellyel a későbbi problémák megelőzhetők.
 
  web_szerako_250x120.jpg

Szaktanácsadó:

Rákos Bertalan építészmérnök
www.szerako.hu