Mit kell tudni egy tervezésnél a jogszabályokról?

 

web_szerako2_250x120.jpg   A helyi jogszabályok fontossága

Minden telekre vonatkoznak az országos előírások, melyek keretet biztosítanak a beépítés fő kérdéseiben. A helyi előírások a település, vagy településrész beépítésre vonatkozó kérdéseit szabályozzák, részletesen. Ezek legtöbbször egy eseti előírásrendszerből és egy általános részből állnak.
Családi házra vonatkoztatva: minden telek megvásárlása előtt tisztázni kell a beépítésre vonatkozó eseti és általános feltételeket. Előfordult már többször, hogy a megvásárolt telekre semmilyen módon nem fért rá a megálmodott épület, pedig a megrendelők „úgy gondolták”, hogy ráfér!
     
A legfontosabb tisztázandó kérdések:
1. Beépíthető terület mértéke
2. Terepszint alatti beépthető terület mértéke
3. Építménymagasság
4. Szinterületi muatató
5. Zöldterületi mutató
6. Előkert vagy kötelező előkert
7. Oldalkertek
8. Hátsó kert
9. Tűztávolság
10. Gépkocsi elhelyezés módja, feltételei
11. Gépkocsi beközlekedés módja
12. HELYI ELŐÍRÁSOK

 
  web_szerako5_250x120.jpg
     
web_szerako7_250x120.jpg   A 12. pont a legérdekesebb az építtető és a tervező szempontjából! A helyi előírásokban szabályozhatják az épület tetőformáját, tömegformálását, színezését, az épület magasságát, az épület elhelyezésének módját, MINDENT, ami műszaki és esztétikai jellemzője egy épületnek.
Egészen extrém szabályozással is találkozni, amikor a szabályok alkotói már erősen korlátozzák az építtető azon szabadságát, hogy olyan épületet terveztessenek, amilyet szeretnének. Pl. rózsaszín, lila és ordító kék házak.
Mit tesznek ekkor: évről évre egyre inkább szabályozzák és végül túlszabályozzák a település helyi rendeletét…
 
     
Ezt azért teszik, mert szeretnék elkerülni  a településhez  nem illő épület létrejöttét. 
A megoldás kulcsa egy jó építész választása, aki helyes irányba vezeti építtetőjét, ehhez pedig jó mérnök, jó érzésű építész kell, nem helyi rendeletek tömkelege. Mindezeken az előírásokon felül még számolni kell a tervzsűrik vagy tervtanácsok véleményezési eljárásával is.

 
  web_szerako6_250x120.jpg

Szaktanácsadó:

Rákos Bertalan építészmérnök
www.szerako.hu