Légkondícionálás - csak másként


 

Többet ésszel, mint légkondigéppel

A kánikula számai inkább láz, mint levegőhőmérsékletre hasonlítanak: 38,7 aztán 39,9 sőt 41,9 – az ember lázcsillapítóért nyúlna, ha nem tudná, nem a lázmérőről, hanem a hőmérőről olvasták le az adatot. A hőségriadó napjai alatt a mi lakásunkban azonban a hőmérséklet mindössze 26 fokig kúszott fel, mesterséges hűtés, légkondicionálás nélkül. A belépő vendégek első mondata: de jó hűvös van itt, van légkonditok? Nincs – bizonygatjuk újra meg újra – de van megfelelő taktikánk.

web_rollstar_napellenzo_608x307.jpg
     
web_rollstar2_250x120.jpg   Hiszen a legnagyobb nyárban is hűvös van vastag falú, régi házakban, templomokban, pincékben sincs légkondicionáló, csak falaik lassan melegednek át és keveset vannak nyitva. Persze a mi házunknak nincs méteres fala, és nincs föld alatt. A lényeg két dologban foglalható össze: zárás nappal, szellőztetés éjjel. A zárás nem csak az ablakok zárását, hanem a teljes árnyékolást is jelenti, így a mi házunk nem a téli hűvöst őrzi, hanem az éjszakait. Ehhez a sötétítés elengedhetetlen, hiszen az ablakok négyzetméterenként 3,5 kilowattóra energiát engednek a házba – ablakonként egy sütő hőleadásának felel ez meg.
     
Persze hő a falon át is érkezik – de az ablakon beömlő hőnek csak töredéke, a mi esetünkben mintegy 150 W energia jut be – ez két lámpaizzó hőleadásának felel meg, ettől mindössze 0,7 fokot melegszik fel a nappali. Persze ehhez nemcsak árnyékolni kell, hanem az ablakokat is csukva kell tartani – hogy nem lesz bent levegő? Erre is igaz, mint a téli szellőztetésre: rövid, kétperces huzatolással, azaz a helyiségek átszellőztetésével a felesleges pára és az elhasznált levegő eltávolítható, és az így bevitt hő elhanyagolható mértékben (az említett nappalira 0,2 fokkal) emeli a hőtároló téglafal hőmérsékletét.   web_rollstar_250x120.jpg
     
web_rollstar_napellenzo3_250x120.jpg   Persze, ha nem árnyékolnánk, a teraszajtókon beáramló energia közel tíz fokkal melegítené a szobát. Az árnyékolás hatékonysága is fontos, legjobb a külső mozgatható árnyékolás (zsalu, redőny, textíliák, fémlamellák), majd következik a külső fix, a két üveg közötti mozgatható, a belső hővisszaverő sötétítő. Nem véletlen, hogy az OTÉK módosítása már konkrétan előírja: (86. §) „építészeti eszközökkel (pl.: külső árnyékoló, növényzet) kell biztosítani a túlzott nyári felmelegedés elleni védelmet”.
     
Az első tehát a nappali zárás – a második az éjszakai szellőztetés. Bár a tavalyi kánikula tombolásának utolsó két napján éjszaka is 20-25 fok volt, így alig frissült a levegő, a korábbi napokon a ház jól visszahűthető volt éjszakai-hajnali átszellőztetéssel, 24 fokra. Ekkor nappal is csak 24-25 fok volt a házban, de – mint a számokból látszik – az éjszakai áthűtés nélkül is átvészelhető egy-két nap alig pár fokos melegedéssel, nálunk épp kettővel.
A kánikula ellen tehát nem is olyan nehéz védekezni, ha megfelelően árnyékolunk, és egy kicsit odafigyelünk. Talán már nem is kell figyelmeztetni rá: új építésnél már a tervezés fázisában gondoljunk a napvédelemre, hiszen esztétikus eredményre csak így számíthatunk.
  web_rollstar_napellenzo2_250x120.jpg
     
web_rollstar_piliscsaba.jpg   Vakolható tokos redőnyök, integrált zsaluk, tolható fatáblák, alulamellák – a legfontosabb a ház karakteréhez való illeszkedés. Persze a felmelegedés elleni passzív eszközök tárháza ennél jóval tágabb. Egyfelől megfelelő tömeg beépítése szükséges, ezért nem hűthetők hőtároláson alapuló módszerrel a könnyűszerkezetes házak. Gondolhatunk kiegészítő hőtárolókra is, mint a kavicságy, hőtároló fal, és hőszivattyúval a talaj vagy a talajvíz hőtárolóképességét is kiaknázhatjuk – bár ez már csak félig passzív módszer.
     
 Másfelől a hőelvonás még fokozható, például a párologtató zöldtető, sőt a divatba jövő zöldfal, a klímahomlokzat, és a mai, erőteljes hőszigetelés mellett egyre szükségesebbé váló szellőztetőrendszerek még javíthatják a légállapotot. A jövő tehát aligha az energiafaló légkondícionálóké, amelyek nemcsak drága üzeműek, és gyakran okoznak megbetegedést, de épp akkor teszik labilissá az elektromos energia ellátást, amikor a legnagyobb bajt okozza a gépek leállása az egyébként hűthetetlen, elviselhetetlen irodaházakban. Az átalakuló klíma gondolkozásunkat is át kell, hogy alakítsa: többet ésszel, mint energiával.   web_rollstar_piliscsaba2.jpg

támogatott megjelenés
www.rollstar.hu