Hogyan válasszunk vakolatszínt?

Vakolatszínek szerepe és jelentősége

Egy építkezés során az egyik legkellemesebb érzés, mikor házunk végre színt kap. A vakolat színválasztásánál, érdemes megfontoltan dönteni, hiszen hosszú évekig kell „szeretnünk”. Nem biztos, hogy az épp aktuális színtrendeket kell követnünk. Egy homlokzatnál nem tehetjük meg olyan könnyedén a stílusváltást, mint ahogyan a ruhatárunkat rendezzük át évről évre, ha megununk egy darabot.
 

web_baumit_250x300.jpg   Könnyítsük meg a választást, szűkítsük a kört, harmonizáljon a cserép, a nyílászárók színével és illeszkedjen a környezetbe. A funkció is számít! Más szempontok szerint kell dönteni, ha családi házat színezünk, megint mást kell figyelembe venni, ha egy kisebb üzletet. Ez utóbbinál a szín kifejezetten figyelemfelkeltő is lehet.
Azzal is szűkül a kör, ha hőszigetelő rendszerre kerül a szín. Bár kevesen tudják, ilyen esetekben nem szabad nagyon sötét vakolatszínt választani. A sötét színek (mivel elnyelik a nap melegét) nagyon felmelegedhetnek, nyáron egy tűző napnak kitett déli homlokzaton akár 60-70°C is lehet a felület hőmérséklete. Mivel a hőszigetelés nem vezeti el a hőt a vékonyvakolatból (hiszen hőszigetel), a színes rétegnek kell a hősokkból adódó tágulási és zsugorodási mozgásokat repedés nélkül átvészelnie. Ezért hőszigeteléskor javasolt az olyan színek választása, amelyeknek a fényvisszaverő képessége 25-30% feletti. (Színkártyákon HVB értékként szokás jelölni.)
 
     
Mivel napjaink építészete kifejezetten szeret játszani a színekkel, természetesen a kreativitásnak teret kell engedni. A Baumit kifejlesztett egy olyan vödrös vakolat (színes vékonyvakolat) családot, amely színpalettája igen erős vörösekből, kékekből, zöldekből és narancssárgákból áll. A fentebb leírt jelenség miatt, - azaz az erős színű felületek nagyon felmelegedhetnek, - a vakolat kötőanyaga igen jó minőségű, rugalmas anyag kell legyen, ami repedésmentesen átvészeli a hőingadozást, ugyanakkor védi a falazatot és az alatta lévő rétegeket az időjárás viszontagságaitól. A speciális receptúrának, kiváló minőségű pigmenteknek köszönhetően ezek a színek sokáig megőrzik eredeti tónusukat (Baumit ArtLine).

 
  web_baumit3_250x300.jpg


www.baumit.hu
támogatott megjelenés